U julu 2014. godine prvi put je održana škola pod nazivom “Zdrava hrana vino i kultura” i treći put  škola “Finansije i statiska”.

Po preporuci dekana Fakulteta za primenjenu ekologiju, prof. dr Gordane Dražić, dobila sam stipendiju I učestovala u programu letnje škole. Tim povodom provela sam u Crnoj Gori 10 dana (od 1.do 10.jula). Slušali smo predavanja predavača iz raznih oblasti, kao što su: Aleksandra Martinović – o uvodjenju HACCP plana, Djordje Okanović (iz naučnog Instituta za prehrambrene tehnologije u Novom Sadu) – o aditivima i deklarisanju proizvoda, Jovan Nikolić (iz Monte organike, firme koja izdaje sertifikate za organsku proizvodnju), Vladan Božović (sa UDG-a) – o biomasi i detekciji patogena u hrani i mnogih drugih.

Organizatori skupa su bili profesor dr. Zoran Đikanovic, sekretar škole Nikola Pejović i Jovana Drobnjak sa Univerziteta Donja Gorica, koji su nam uvek bili na raspolaganju i u svemu pružali pomoć. Revijalna predavanja održali su: ministar poljoprivrede Crne Gore gospodin Petar Ivanović, predsednik opštine Cetinje gospodin Aleksandar Bogdanović, režiser Branka Baletića, dizajner iz Makedonije Aleksandar Nospal. 

Osim prisustva na predavanjima, obišli smo UDG, ali I učestvovali u Lovćenskoj trci koju je organizovao UDG. Na ovim trkama se svake godine takmiče prvaci sa UDG, a prvi momak i devojka koji stignu do mauzoleja na vrhu Lovćena, dobijaju stipendiju. U mauzoleju smo kasnije imali mogućnost da slušamo inspirativni govor profesora Veselina Vukotića, koji je jedan od osnivača UDG-a. Kasnije smo posetili I Kotor, marinu Porto Montenegro u Tivtu, kompaniju 13.jul Plantaze. Obišli smo i ekotoksikološki centar gde smo videli aparate za hromatografska i spektrofotometrijska ispitivanja, kao i Interprodukt gde se priprema čuvena Njeguška pršuta. Obišli smo takođe Njegošev muzej i muzej Kralja Nikole u centru Cetinja. Poslednji dan škole održana je dodela diploma i koktel. Tokom ovih dana ostvarila sam 4 EPB boda, sklopila puno poznanstava, usavršila svoje stručno ali I opšte znanje. Preporučila bih svima da učestvuju u ovoj letnjoj školi, ukoliko im se ukaže prilika.”

Tijana Đurović, IV godina

Tokom obavljanja stručne prakse preporučljivo je voditi „Dnevnik prakse“ u kome treba opisati proizvodnu delatnost preduzeća u kom je praksa obavljena, kao i poslove koje je student (osoba na praksi) obavljao. Primer jednog „Dnevnika prakse“ možete pogledati ovde.