Značaj prakse

[st_custom_service title="Iva Kanazir, II godina" icon_type="no-icon" icon="" image="" icon_position="top" link="#" hover="orange" custom_class=""]

Sajam energetike i zaštite životne sredine 2014., održavao se  u martu mesecu u Beogradu. Za volontiranje u Zelenoj Eko Planeti, saznala sam preko Centra za karijerno vodjenje studenata, Fakulteta Futura. Prijavila sam se za volontiranje, gde sam nakon obavljenog razgovora sa osobom zaduzenom za volontere, dobila svoj prvi zadatak. To je bilo organizovanje ekoloških radionica za učenike osnovnih škola. Organizacija radionica je uključivala dizajniranje igrica za decu različitih uzrasta, kao I dodelu nagrada, ali i pronalaženje sponzora za iste. Moj drugi zadatak je bio organizacija volontera po grupama i njihov raspored za štandovima na Sajmu. Ja sam bila za štandom svog fakulteta.

Iskustvo koje sam stekla ovim volontiranjem unapredilo je moje komunikativne i organizacione sposobnosti. Sve vreme volontiranja je proteklo bez bilo kakvih problema jer je kompanija imala razumevanja za moje studentske obaveze, pa smo shodno tome uvek I uskladjivali sve zadatke. Zadacima sam se maksimalno posvetila, što je i dovelo do željenih rezultata.

Preporučila bih i drugima da se prijave za ovaj vid prakse iz prethodno navedenih razloga ali i zbog ostvarivanja novih poznanstava i kontakata sa kompanijama koje se bave reciklažom i zaštitom životne.

[/st_custom_service]
[st_custom_service title="Tijana Đurović, IV godina" icon_type="no-icon" icon="" image="" icon_position="top" link="#" hover="green" custom_class=""]

U julu 2014. godine prvi put je održana škola pod nazivom “Zdrava hrana vino i kultura” i treći put  škola “Finansije i statiska”.

Po preporuci dekana Fakulteta za primenjenu ekologiju, prof. dr Gordane Dražić, dobila sam stipendiju I učestovala u programu letnje škole. Tim povodom provela sam u Crnoj Gori 10 dana (od 1.do 10.jula). Slušali smo predavanja predavača iz raznih oblasti, kao što su: Aleksandra Martinović - o uvodjenju HACCP plana, Djordje Okanović (iz naučnog Instituta za prehrambrene tehnologije u Novom Sadu) – o aditivima i deklarisanju proizvoda, Jovan Nikolić (iz Monte organike, firme koja izdaje sertifikate za organsku proizvodnju), Vladan Božović (sa UDG-a) - o biomasi i detekciji patogena u hrani i mnogih drugih.

Organizatori skupa su bili profesor dr. Zoran Đikanovic, sekretar škole Nikola Pejović i Jovana Drobnjak sa Univerziteta Donja Gorica, koji su nam uvek bili na raspolaganju i u svemu pružali pomoć. Revijalna predavanja održali su: ministar poljoprivrede Crne Gore gospodin Petar Ivanović, predsednik opštine Cetinje gospodin Aleksandar Bogdanović, režiser Branka Baletića, dizajner iz Makedonije Aleksandar Nospal. 

Osim prisustva na predavanjima, obišli smo UDG, ali I učestvovali u Lovćenskoj trci koju je organizovao UDG. Na ovim trkama se svake godine takmiče prvaci sa UDG, a prvi momak i devojka koji stignu do mauzoleja na vrhu Lovćena, dobijaju stipendiju. U mauzoleju smo kasnije imali mogućnost da slušamo inspirativni govor profesora Veselina Vukotića, koji je jedan od osnivača UDG-a. Kasnije smo posetili I Kotor, marinu Porto Montenegro u Tivtu, kompaniju 13.jul Plantaze. Obišli smo i ekotoksikološki centar gde smo videli aparate za hromatografska i spektrofotometrijska ispitivanja, kao i Interprodukt gde se priprema čuvena Njeguška pršuta. Obišli smo takođe Njegošev muzej i muzej Kralja Nikole u centru Cetinja. Poslednji dan škole održana je dodela diploma i koktel. Tokom ovih dana ostvarila sam 4 EPB boda, sklopila puno poznanstava, usavršila svoje stručno ali I opšte znanje. Preporučila bih svima da učestvuju u ovoj letnjoj školi, ukoliko im se ukaže prilika.”

[/st_custom_service]

Tokom obavljanja stručne prakse preporučljivo je voditi “Dnevnik prakse” u kome treba opisati proizvodnu delatnost preduzeća u kom je praksa obavljena, kao i poslove koje je student (osoba na praksi) obavljao. Primer jednog “Dnevnika prakse” možete pogledati ovde.