Dragi sadašnji i budući studenti, kolege, prijatelji,

izuzetna mi je čast, ali i velika odgovornost da vam se obratim u ime svih nas koji pripadamo kolektivu Fakulteta za primenjenu ekologiju Futura Univerziteta Singidunum u Beogradu. Čast, jer naš kolektiv čine, pre svega, ljudi, a zatim i naučnici i stručnjaci, koji ulažu veliki napor da stečeno multidisciplinarno znanje i iskustvo utkaju u studijske programe namenjene našim studentima. Odgovornost, jer duže od jedne decenije na naš Fakultet dolaze deca, a izlaze ljudi, ostavljajući vrata širom otvorena za neke buduće zajedničke akcije inspirisane nadom u bolje sutra. Bez te inspiracije nema ni konkretnih akcija, a bez aktivizma mladih nema ni zaštite životne sredine!

Fakultet za primenjenu ekologiju Futura svoje studente dočekuje i smatra delom sopstvenog kolektiva. Godinama unazad, a decenijama unapred, učimo od svojih studenata, obogaćujemo sopstvena znanja podmlađenim pogledom na neophodnost zaštite životne sredine i razumevanjem njene ekonomije. Bez tog međugeneracijskog rađanja i razvoja ideja, teško bismo i mi razumeli iskonsku potrebu čoveka za ekologijom ekonomije i ekonomijom ekologije. Zahvaljujući razumevanju, ove postulate utkali smo u naše studijske programe.

Zaštita životne sredine i Ekonomija životne sredine, kao studijski programi Osnovnih akademskih studija, pružaju široku lepezu ponuđenih znanja i veština, koje se pojedinačno mogu naći u različitim prirodnim, društvenim i tehničko-tehnološkim naukama, ali je naš DIPLOMIRANI ANALITIČAR zaštite ili ekonomije životne sredine osposobljen da ih shvati i prihvati kao proces. Proces, koji neće živeti niti imati ikakvog smisla ukoliko u njemu samo jedna karika nedostaje ili ne funkcioniše. Analitičar jeste ta spona, neophodna za rešavanje kompleksnih problema zaštite životne sredine, konstantno razapetih između ekologije i ekonomije. Jedino analitičar razume neophodnost ekološkog aspekta ekonomije i ekonomskog aspekta ekologije.

Jedini ko bolje razume ovu neophodnost od diplomiranog analitičara jeste MASTER ANALITIČAR zaštite životne sredine. Pogled master analitičara fokusiran je na ključnim karikama za funkcionisanje procesa očuvanja onoga što smo nasledili od prethodnih generacija kroz stvaranje preduslova za bolji kvalitet života budućih pokoljenja. Master analitičar prepoznaje, shvata i prihvata značaj integralnog upravljanja prirodnim resursima, zasnovanog na identifikaciji i ublažavanju rizika i primenjenom ekodizajnu, a sve u kontekstu prilagođavanja i ublažavanja posledica klimatskih promena.

Ravnopravni članovi našeg kolektiva, stalno spremni i željni razmene znanja i iskustava, jesu kolege doktorandi. Njihov cilj je da, pored diplome DOKTORA NAUKA-NAUKE O ZAŠTITI ŽIVOTNE SREDINE, sa Fakulteta ponesu makar deo bogate naučne i projektne istorije i sadašnjosti, a naš cilj je da doprinose naših doktora nauka utkamo u budućnost razvoja Fakulteta.

Ukratko, na našem Fakultetu je MIŠLjENjE DOZVOLjENO!, bolje reći poželjno. Na vama je da tom izazovu odgovorite, a uloga naših nastavnika i saradnika je da vas podstaknu da u tome i uspete.

Dobrodošli!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prof. dr Jelena Milovanović,

                                                                        dekan Fakulteta za primenjenu ekologiju Futura

                                                                                  Univerziteta Singidunum u Beogradu

 

 

 

Pozovite nas