Образовни полигон Футура налази се на територији Града Сремска Митровица, на локалитету Саџак, непосредно уз реку Засавица. Простире се на површини од 20 ха.

Током 2010. године заснована су прва огледна поља: Мисцантус гигантеус у оквиру пројекта: Биорационално коришћење и екоремедијација земљишта гајењем биљака за индустријску прераду – Биотехнологија и агроиндустрија и Салиx у оквиру пројекта: Билатерална сарадња са Републиком Словачком: Упоредна истраживања адаптилности и продуктивности енергетских усева и биљака гајених на пољопривредном земљишту Јужне Словачке и Србије.

Током 2011, 2012 и 2013. године студенти су активно учествовали у засадима старих сорти воћа  и  пошумљавања.

Први иновативни производ БиоБлок направљен је од енергетског засада биљке Мисцантхус x гигантеус маја 2015. године, са активним учешћем заинтересованих студената. Овај производ представља иновацију међу изолационим и градјевинским материјалима и испуњава ЕУ стандарде заштите животне средине. Концептуална разрада траје последњих пет година, док се од 2013. приступило примењеним истраживањима и тестирању практичне примене.

Образовни полигон је 2015. године добио и званичан назив ДЕМО ЕКО ПОЛИГОН “ФУТУРА”. Замишљен је као Полифункционална еко станица за едукацију и научно истраживачки рад.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pozovite nas