Konferencija „Od zelene ka plavoj ekonimiji“

31, Maj 2018 godine u  Naučno tehnološkom parku, Beograd održana je naučna konferencija OD ZELENE KA PLAVOJ EKONOMIJI u organizaciji Fakulteta za primenjenu ekologiju Futura.

Učesnici naučne konferencije bili su predstavnici naučne zajednice i aktivisti The Blue Economy asocijacije, Zeri i drugih ekoloških inicijativa, čija je misija razvoj privredne aktivnosti sa zero emisijom, energetski neutralnom i zainteresovani predstavnici obrazovne, naučne i privredne zajednice.

Predstavnici univerziteta i fakulteta koji izučavaju ekologiju:

Govornici

 1. Univerziteta iz Pečuja
 2. Univerziteta iz Alande, Švedska
 3. Univerziteta iz Milana

Gosti

 1. Ecological University of Bucharest, Ecology and Enviromental protection faculty
 2. Faculty of Enviromental Sciences, Česka
 3. Tecnical University of Varna, Faculty of Marine Sciences and Ecology
 4. University from Blagoevgrad

 

Polazište je knjiga Guntera Paulija “Plava ekonomija”: 10 godina – 100 inovacija – 100 miliona poslova . Knjiga izražava krajnji cilj da poslovni model  Blue Economy pomeri društvo od oskudice do obilja „s onim što je lokalno dostupno“, rešavajući pitanja koja izazivaju problem u životnoj okolini i srodne probleme na nov način. Plava ekonomija kao model  naglašava potencijalne koristi u povezivanju i kombinovanju naizgled različitih ekoloških problema sa naučnim rešenjima otvorenog  izvora zasnovanim na fizičkim procesima koji su uobičajeni u prirodnom svetu, kako bi stvorili rešenja koja su korisna za životnu sredinu i koja imaju finansijske i šire socijalne koristi.

Plava ekonomija  sugeriše da možemo promeniti način na koji vodimo naše industrijske procese i bavimo se nastalim problemima životne sredine, preusmerimo od korištenja retkih i visokih troškovnih resursa umesto traženja rešenja zasnovanih na jednostavnijim i čistijim tehnologijama. Plava ekonomija kao otvoren model predlaže da se fokusira na stvaranje više vrednosti, umesto da slepo smanjuje troškove. Model Blue Economy ima za cilj da inspiriše preduzetnike da usvoje nove  metode, predstavljajući načine na koje to može stvoriti ekonomske prednosti kroz otvaranje radnih mesta, smanjenu potrošnju energije i više prihoda od svakog koraka procesa, istovremeno koristeći uključene zajednice.

Plava ekonomija je danas poslovni model koji okuplja aktiviste, privrednike, naucnike i sve zainteresovane  kao otvoren izvor projekata i resenja u funkciji zaštite životne sredine i unapređenja životnog standarda

Naučna konferencija „Od zelene ka Plavoj ekonomiji“  ima za cilj da doprinese i predstavljanju odgovarajuće tehnologije za pružanje održivih razvojnih rešenja za probleme  sa kojima se suočavamo danas. Jedinstvena eko-rešenja  bi  koristila  integrisani sistemski pristup kako bi se brinuli o socio-ekonomskim, ekološkim i  prirodnim resursima.

Na konferenciji su predstavljeni tehnološki modeli koji mogu dovesti do profitabilnih poslovnih rešenja, uz očuvanje životne sredine, naročito usvajanjem i prilagođavajem tehnologije za korišćenje otpada i efikasno upravljanje resursima. Ovi programi mogu biti podjednako korisni i za velika, srednja, mala i mikro preduzeća i oni su generatori novog zapošljavanja kroz kreiranje zelenih poslova

 1. Ceremonija potpisivanja Sporazuma o saradnji University of Blagoevgrad ,,South West University Neofit Rilski,, Prof. dr Metodi Valchkov i prof. dr Jordan Aleksić

 1. Državni sekretar Branislav Blažić, pozdravna reč

 1. Pozdravna reč dekana Fakulteta za primenjenu ekologiju Futura prof. dr Jordana Aleksića

 1. Arhitektura inspirisana prirodom – Dr Anders Nyquist 

Prezentacija

     5. Principi plave ekonomije –  Dr Tibor Kiss

Prezentacija

     6. Plavi koktel

     7. Sistemski dizajn: Šta to znači? – Dr Dario Tosso

Prezentacija

 1. Open source kao temeljni princip Plave ekonomije –  Dr Svetozar Krstić 

Prezentacija

     9. “Ekofungi BE alive” – Mr Ivanka Milenković

    10. “Bless of limitation” – Dr Jovana Vunduk 

Prezentacija