freelancer-lifestyle-2Freelanceri, ili kako se u srpskom jeziku najčešće zovu – honorarci, predstavljaju osobe koje rade samostalno, nisu zaposlene kod klijenta za koga rade, a stvaraju jedinstvena dela koja su povezana sa njihovom ličnošću.
Freelanceri su obuhvaćeni zakonom isto kao i svi drugi zaposleni radnici ili preduzetnici.
Freelance poslovanje obuhvata novinare, programere, prevodioce, web dizajnere, umetnike, muzičare, glumce, režisere, scenografe, producente, likovne umetnike, pisce, grafičke dizajnere, fotografe, arhitekte, analitičare životne sredine, projekt majstore i brojne druge profesije. 
Freelancer može da registruje svoju delatnost, registrovanjem tzv. preduzetničke radnje (agencije, biroa, 
studia, salona i slično) ili privrednog društva čime gubi status freelancera, ali i dalje se bavi freelance delatnošću.
“Elance”, vodeća svetska kompanija za rad preko interneta, je objavila rezultate upitnika koji pokazuje da je 77% srpskih freelancera samoinicijativno počelo da se bavi ovim poslom. 44% se izjasnilo da je freelancing njihov primarni izvor prihoda. Tri četvrtine srpskih freelancera smatra da su zadovoljniji kada rade ovaj posao u poređenju sa drugim načinima rada.

 

freelencertab

Prema istom izvoru, cena prosečnog radnog sata srpskih freelancera u prethodnih dve godine porasla je za 27% posto i sada je skoro 20$. U poslednjih godinu dana, broj aktivnih freelancera koji su ostvarili zaradu je porastao 72%, a sve je više onih koji osim programiranja i dizajna, kreću na freelance tržište usluga u oblasti marketinga, kreativnog pisanja, online podrške, administrativnih poslova, prodaje i sl.

Treba obratiti pažnju i na tržište (mesto susreta ponude i tražnje) na kojem se svakodnevno povećava broj freelancer-a. Tražnja od strane klijenata je sve veća, ali i ponuda freelancinga. Sa osvrtom na to, treba pronaći svoje mesto na tržištu.

Link za više informacija o freelancing-u:
freelencer

 

 

 

Pozovite nas